Jak rozpocząć piwny biznes

Własny piwny biznes pozostaje losem nie tylko dużych inwestorów. Rozpocząć go można nawet z małymi załącznikami, poszerzając w miarę wzrostu. Jeśli piwo jest twoją pasją, to dlaczego nie przekształcić w dochodowy biznes?

Trzeba

  • – licencja;
  • – pomieszczenie;
  • – atest higieniczny;
  • – pozwolenia od służb społecznych;
  • – przepis na piwo;
  • – sprzęt do warzenia piwa;
  • – urządzenia do pakowania;
  • – składniki do produkcji piwa.

Instrukcja

1
Wybierz interesujący cię obszar działalności. Opcji jest tu wystarczająco dużo. Najbardziej znane są browar lub mini-browar, sklep lanych lub żywego piwa, bar lub pub itp. Wybierz dochodowy biznes dla twojej okolicy. Jeśli jest już nasycony konkurencyjne zawody sklepów, to dlaczego nie zorganizować własny browar, aby zaoferować klientom coś nowego?
2
Zdecyduj, jakie piwo będzie produkować. Istnieje wiele gotowych przepisów, na przykład, ячменное piwo, angielskie piwo bawarskie ciemne piwo i wiele innych. Wszystkie są dostępne do zwiedzania w internecie. Zastanów się, jaki rodzaj będzie cieszyć się największą popularnością w swoim mieście lub regionie, czego brakuje na obecnym rynku.
3
Wybierz pomieszczenie do prowadzenia działalności gospodarczej i podpisz umowę o długoterminowej dzierżawy z jego właścicielem. Jeśli twoim celem jest odkrycie elitarnego sklepu sprzedaży piwa, to umieścić go należy w centralnej części miasta, na ruchliwej ulicy, obok innymi prestiżowymi przedsiębiorstwami handlowymi. Uzyskaj niezbędne zezwolenia od санэпидемстанции, Mieszkalnictwa, энергонадзора i strażaka nadzoru.
4
Przejdź licencjonowanie. Wyobraź sobie лицензирующему organowi twojego miejsca zamieszkania dokumenty zawierające dane rejestracyjne dla indywidualnego przedsiębiorcy, kody Rosstatu, wykaz i ilość sprzedanych towarów, ubezpieczenie książkę i potwierdzenie zapłaty rejestracyjnej. Piwo należy do usunięte towarów, dlatego podlega opodatkowaniu, wynoszącym 15% od dochodu.
5
Uzyskaj atest higieniczny na wytwarzane produkty. Za to odpowiedzialny jest lokalny sanitarno-epidemiologicznego nadzoru. Zaświadczenie jest wydawane tylko na podstawie przeprowadzonej ekspertyzy, która nakazuje wszystkie wymagania do produkcji produktów i ich stosowania.
6
Wybierz sposób pakowania piwa. Skuteczne i niedrogie jest jego sterylizacja w szklane i plastikowe butelki lub puszki aluminiowe. Do tego potrzebny jest taki sprzęt, jak maszyna do nalewania piwa, urządzenie do zamykania pokryw i naklejania etykiet. Można również produkować napój w wygodnych szczelnych бочонках, zwanych кегами. Są one produkowane z drewna lub tworzyw sztucznych, spożywczego i posiadają hermetyczną pokrywą z zaworem i kranikiem. To jest bardziej kosztowny sposób pakowania, ale i zysk ze sprzedaży takiego towaru jest znacznie wyższa.
7
Kup u dostawców hurtowych niezbędny sprzęt. Jeśli planujesz gotować piwo, to trzeba technologiczna pojemność oraz pojemność do podstawowego fermentacji, sprzęt laboratoryjny i system transfuzji. To wystarczy dla organizacji małego browaru. Zakup surowców do produkcji piwa. Należą do nich: słód, chmiel, woda oczyszczona i drożdże.
8
Wymyśl nazwę piwa i projektowania etykiet, które są charakterystyczną cechą tego napoju i pomagają ludziom poznawać go spośród innych podobnych produktów. Nazwa powinna odzwierciedlać cechy swojego piwa (jasne lub ciemne, przefiltrowany lub niefiltrowane) i być jak najbliżej grupy docelowej (na przykład, „Narodowa”, „Polskie”, „Zaś”, itp.). Można zastosować własnej wyobraźni lub udać się do specjalistów w zakresie tworzenia marek.
9
Przystąpić do realizacji piwa. Twojej grupy docelowej będą małe kawiarnie i bary, a także sklepy i supermarkety. W przypadku otwarcia piwnego sklepu sprzedawać towary trzeba będzie już bezpośrednio odwiedzającym. Skuteczne reklamowych posunięcie będzie organizacja darmowej degustacji napoju lub nawet małego piwa festiwalu.