Jak przygotować ogórki jabłka

Marynowane jabłka – vintage rosyjski przysmak, stałego uczestnika codziennych posiłków, jak i świątecznych stołów. Dziś można ich spróbować w rzadkich restauracjach kuchni rosyjskiej. Ale o wiele łatwiej przygotować marynowane owoce samodzielnie. Cały proces trwa od 10 do 30 dni, a gotowe jabłkami będziesz w stanie cieszyć się przez całą zimę.

Trzeba

    • Jabłka klasyczne:
    • 5 kg jabłek;
    • 2 l wrzącej wody;
    • 100 g cukru;
    • 50 g soli;
    • 50 g mąki żytniej;
    • liście czarnej porzeczki lub wiśni.
    • Jabłka miód z oregano:
    • 1,5 kg jabłek;
    • 1,5 l wrzącej wody;
    • 2 łyżki miodu;
    • 2 łyżki soli;
    • zad chleba żytniego;
    • liście czarnej porzeczki;
    • oregano.

Instrukcja

1
Wybierz szczelne, nieuszkodzone owoce jesienno-zimowych odmian, kwaśne lub o smaku słodko-kwaśnym. Miękkie letnie jabłka dla мочения się nie nadają. Klasyczny przepis oznacza peklowanie w drewnianych donicach lub бочонках. Ale nie mniej smaczne jabłka powstają w emaliowanych garnkach lub szklanych.
2
Dno naczynia выстелите смородинными lub liści wiśni. Na nich ułożyć warstwę jabłek szypułką w górę. Następnie układa się kolejną warstwę liści, następnie znowu jabłka. Warstwy na przemian, aż naczynia nie napełni się do góry, ostatni ułożyć liście.
3
Przygotować mus. Mąki żytniej wymieszać dwoma litrami wrzącej wody, dodać sól, dobrze wymieszać mieszankę i daj jej zaparzenia na 2-3 godziny. Przecedzić i wlać mus im jabłka. Wanną, słoika lub garnka z owocami przykryć drewnianym kołem, w rozmiarze mniejszym, niż pojemność. Na wierzchu umieść zgina.
4
Pierwsze kilka dni jabłka kosztują w chłodzie. Codziennie sprawdzać poziom płynu w zbiorniku i w razie potrzeby uzupełniać go, aby owoce były pokryte brzeczki. Przez 10 dni przesuń jabłka na zimno – w piwnicy lub lodówce. Tam pozostają one do ostatecznego dojrzewania. Przez 30-40 dni owoce będą gotowe. Marynowane jabłka można stosować samodzielnie, podawać jako przekąski i подгарнировки do mięs i dziczyzny.
5
Spróbuj inny wariant мочения. Drobne, lekko niedojrzałe zielone jabłka późnych odmian umyć, bez usuwania szypułek i osuszyć. Выстелите dno трехлитровой banki liści czarnej porzeczki, dodać kilka gałązek oregano. Ułożyć jabłka szypułką do góry, od góry, dodaj jeszcze trochę liści i oregano.
6
Przygotuj mus, Skorupa żytniego chleba wlać pół litra wrzącej wody. Dodać miód, sól, mieszać mieszaninę i wrzuć do zaparzenia na dwie godziny. Gotową wypełnienie przecedzić przez gazę i wlać do niego jabłka. Przykryć słoik pokrywką. Domagaj się owoce w temperaturze pokojowej 5 dni, w razie potrzeby dolewając zimnej przegotowanej wody.
7
Przez 5 dni zabierz słoik do lodówki. Przez 10 dni jabłka można próbować. Na zimno są one przechowywane 2-3 miesiące, nie tracąc swoich właściwości smakowych.