Jak przechowywać kapusta kalarepa
Kapusta kalarepa otrzymała swoją nazwę od dwóch słów: niemieckiego „kohl” – kapusta i łacińskiego „rapa” – rzepa. I to prawda, ten warzywo podobne w tym samym czasie i na jedno, i na drugie. Nie przez przypadek to drugie imię – kapusty rzepie. Стеблеплод, wielkości duża pomarańcza, jest jak blado-zielony i fioletowy. Zielone pomidory w smaku przypominają rzodkiewki lub ogórek, fioletowe – oregano. Świeże liście kalarepy są jadalne i smakują jak razem wyglądają jak na młodą kapustę.
Trzeba
- Słona kalarepa w сычуански
- – litrowej szklanej sterylizowane banku;
- – 500 g kalarepy;
- – solanka z 2 szklanek przegotowanej wody i 1 łyżka soli;
- – 3-5 cm korzeń imbiru;
- – 3 ząbki czosnku;
- – 1 czerwony ostry pieprz;
- – 1 łyżka wina ryżowego.
- Marynowane fioletowa kalarepa
- – 500 g fioletowej kalarepa;
- – 3/4 łyżki soli morskiej;
- – 1/2 szklanki octu ryżowego;
- – 1/2 szklanki wody;
- – skórka z 1 cytryny;
- – 2 ząbki czosnku;
- – 2-3 cm korzenia imbiru;
- – 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu;
- – 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki.
Instrukcja
1
Świeżą kapustę kalarepa, który chcesz użyć w ciągu najbliższych dni można przechowywać w lodówce. Do tej liście odcinają i przechowywane oddzielnie, w foliowych opakowaniach, więc пролежат 2-3 dni. Стеблеплоды, także umieszczone w opakowaniach, mogą być przechowywane do miesiąca.
2
Na długotrwałe przechowywanie sprzątają tylko „rzepa”. Fioletowa kalarepa jest przechowywany dłużej zielonej. Do przechowywania nadaje się chłodnym miejscu o dużej wilgotności. Optymalna temperatura – 0оС, wilgotność 95%. Przed tym, jak usunąć кольбраби na przechowywanie w ustalający, rów lub pocztowe, odciąć liście, pozostawiając przy tym korzenie. Стеблеплоды ułożyć w jednej warstwie w wilgotnym piasku. Tak kapusta może leżeć do 2-3 miesięcy, jeśli będziesz pilnować wilgotności.
3
Od 6 miesięcy do 1 roku przechowywane marynowane lub solone kalarepa. Istnieje kilka receptur. Niektóre z nich są bardzo egzotyczne, jak, na przykład, słona kalarepa w сычуански.Kapustę oczyść z górnych liści, umyć i pokroić w paseczki. Świeży imbir obrać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i również pokroić. Do słoika włóż kapustę, imbir, czosnek, pieprz, zalać zimną solanką i wlać wino. Wkręcić pokrywę, ale nie bardzo mocno, tak jak kapusta będzie wędrować. Trzy dni utrzymuj w temperaturze pokojowej, a następnie przechowywać w lodówce.
4
Bardzo „fajny” okazuje się fioletowa marynowane kalarepa. Aby przygotować ją стеблеплоды, wyczyścić tylko z górnych liści, pokroić w paski i wymieszać w głębokiej misce z solą. Pozostawić na 1 godzinę. Z cytryny wstążki zdjąć skórkę. Korzeń imbiru obrać i pokroić w plasterki, czosnek obrać i pokroić dowolnie.
5
Wymieszać wodę i ocet, zagotować, dodać czosnek, imbir, skórkę z cytryny, pieprz. Z kalarepa spuścić nadmiar płynu i ułożyć w słoiku, zalać gorącą marynatą, przykryć i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowuj w lodówce.