Jak pokryć ciasto z galaretką
Желейная wypełnienie daje piękny połysk owoców, nałożonym na powierzchni ciasta. A jeśli zrobić warstwę galaretki bardziej gruby, on doda deser nie tylko piękny wygląd, ale i dodatkowy smak. Można przygotować galaretki samodzielnie lub skorzystać z полуфабрикатом. Najważniejsze – poprawnie nałożyć na ciasto.
Trzeba
- – żelatyna lub niebieskie galaretki;
- – krem lub lukier;
- – owoce do dekoracji.
Instrukcja
1
Zdecyduj, jak będziesz gotować galaretki. Można kupić półprodukty ze smakiem pomarańczy, truskawek lub innych owoców lub przygotować produkt samodzielnie. Jeśli zatrzymujesz się na gotowej wersji, trzeba tylko woda. Zagotuj ją i wlać gotową do spożycia w proporcji podanej na opakowaniu. Dokładnie wymieszać galaretki do rozpuszczenia kryształów, ostudzić i wlać ciasto.
2
Do własnoręcznego upieczenia przygotowania produktu kup żelatyna w proszku, kapsułek lub arkuszach. Moczyć w zimnej wodzie, wycisnąć, umieść w ciepłym sok lub wodę wymieszaną z syropem. Подогревайте wymieszać do rozpuszczenia żelatyny, stale mieszając.
3
Gotowe galaretki trzeba rozprowadzić na powierzchni ciasta. Jeśli planujesz umieścić go grubą warstwą, wybrać podział formy. Jej ściany mają nieco wyższe niż ciasto. W przypadku braku odpowiedniej formy można ją zwinąć z grubego papieru. Nakrywa upieczony i schłodzone ciasto warstwą kremu lub lukru – jest to konieczne do tego, aby placek nie размок.
4
Ostudzić gotowe galaretki, jednak nie pozwól mu się zatrzymać. Delikatnie rozprowadź go na wierzchu lukier za pomocą łyżki i umieścić ciasto do zastygnięcia w chłodne miejsce. Przed wypełnieniem można rozłożyć na powierzchni figurki z czekolady, cukrowe koraliki, orzechy lub owoce.
5
Jeśli chcesz ozdobić przezroczyste, trzeba poczekać na jego całkowitego zastygnięcia. Po tym, jak galareta osiągnie odpowiednią gęstość i ostrożnie połóż na ciasto elementy dekoracyjne – kwiaty, dekoracje z marcepanu, masy uszczelniające lub czekolady.
6
Jeszcze jeden wariant dekoracji – warstwowa galaretki. Taka ciasto bardzo ładnie wygląda podczas cięcia. Przygotować dwie lub trzy odmiany galaretki w różnych kolorach – na przykład, wiśniowe, mleczna i pomarańczowe. Wlać powierzchnię ciasta pierwszą warstwą. Poczekaj, aż do jego całkowitego utwardzenia i wlać drugi, a potem trzeci warstwę galaretki.
7
Bardzo ładnie wyglądają ciasta z owocami, ułożone na całej powierzchni. Aby pokrojone owoce i jagody zachowały soczystość i kupili elegancki połysk, trzeba je pokryć cienką warstwą galaretki. Weź незастывшую gotową masę i cukierni pędzlem lub łyżeczką nałóż ją na powierzchnię. Nie oszczędzaj – galaretka musi pokryć wszystkie owoce. Pozostawić do stwardnienia masy.