Jak piec papryka
U jednego z najbardziej нежгучих odmian papryki – bułgarskiego lub słodki – taki sam, jak i większość jego kolegów, twardy wosk „skórka”. Zanim go używać do zup i sałatek, sosów i dodatków, tak, nawet do tego, aby po prostu umieścić go na kawałek bagietki, skropić octem balsamicznym, posypać czosnkiem, solą i z apetytem zjeść, papryka, należy uwolnić od skórki. Do tego trzeba go piec.
Trzeba
-
- papryka;
- olej roślinny;
- piekarnik;
- folia;
- głęboka miska;
- szczypce;
- nóż.
- Papryka w oleju
- olej roślinny;
- ocet;
- czosnek
- sól
- pieprz
- zioła.
- Pikantny sos
- 6 bułgarskich papryki;
- oliwa z oliwek;
- 4 cebule w piórka
- pokrojone w cienkie plasterki
- 2 gwiazdki anyżu;
- 2 gałązki bazylii;
- 1 szklanka białego octu winnego;
- 3 łyżki wermutu;
- 3 / 4 szklanki wody.
Instrukcja
1
Rozgrzej piekarnik do 175оС. Застелите blachę folią.
2
Papryki opłukać pod bieżącą wodą i drenaż. Ułożyć go na blasze i posypać dowolnym olejem roślinnym.
3
Piec papryki 5-6 minut z jednej strony, wyjąć z piekarnika, odwrócić na drugą stronę za pomocą szczypiec i piec jeszcze tyle samo. U gotowego skórka papryki powinna gdzieniegdzie pojawić się czarny, iść baniek, полопаться.
4
Wyjąć paprykę z piekarnika i za pomocą szczypiec złożyć w misce. Miskę natychmiast przykryć lub owinąć folią. Nadaje folii spożywczej. Możesz też po prostu dodać paprykę w zip-pakiet i zapiąć zamek błyskawiczny.
5
Poczekaj, aż papryki ostygną. To trwa od 15 do 30 minut. Wyjąć je i wyczyścić od skórki. Zejdzie bardzo łatwo. Odciąć szypułki, usunąć nasiona.
6
Aby uzyskać doskonałą przekąskę – papryka w oleju, pokroić w ćwiartki obrane papryki w paski, dodaj je do słoika i zalać oliwą. Najlepiej nadaje się oliwa z oliwek. Dodaj do marynaty trochę octu – jabłkowy, ocet, ягодного lub po prostu obrusy – do smaku, umieścić kilka ząbków obrane i posiekane czosnek, napełnić solą, mielonym czarnym pieprzem, suche herbacianymi. Przez 30 minut tę aromatyczną przekąskę można już podawać do stołu, a można stawiać takie papryki sałatka, прослаивать nimi zimne террины, dodać pastę.
7
Przygotować pikantny sos – idealne przyprawy do steków lub pieczone ryby. Podsmażyć w garnku na oliwie pokrojone cebule cebula szalotka. Umieść anyż, bazylia i wlać ocet. Umieść obrane pieczone pieprz i wlać wermut. Gotować na wolnym ogniu. Poczekaj, aż cały płyn odparuje, wlać wodę i gotować jeszcze 15 minut. Wyjąć anyż, bazylia, wlać sos do blendera i пюрируйте do uzyskania gładkiej jednolitej masy.