Jak otworzyć mięsa warsztat
Ci, którzy pragną zorganizować swoją pracę, nie bez powodu wolą rozwijać go na rynku żywności. Otwieranie własnego małego dochodowy biznes do produkcji i przetwórstwa wyrobów mięsnych nie wymaga istotnych inwestycji, a jakość produktów jest taka mięsa warsztat może konkurować z dużym producentom.
Instrukcja
1
Wybierz odpowiednie miejsce do wynajęcia hale. Według zasad sanitarnych, a także produkcja nie musi znajdować się w pomieszczeniach mieszkalnych, w byłych przedszkolach, domach wczasowych. Należy skonsultować się u specjalisty, pracującego w branży mięsnej, który pomoże dobrać pomieszczenie z uwzględnieniem specyfiki produkcji.
2
Przewidzieć w wybranym pomieszczeniu miejsca, gdzie odbywać się będzie przechowywanie surowca, jego rozmrażanie i przygotowywanie się do recyklingu. Warsztat powinien mieć lokal użytkowy do sporządzenia farszu, termiczne oddział, magazyn, myjnię dla powrotnej tary. Krajowego oddział wyposażyć węzłem sanitarnym, przebieralni, tj. prysznice, miejsce do przechowywania odzieży roboczej.
3
Jeśli wolisz szybkie rozpoczęcie działalności gospodarczej, zatrzymać swój wybór na komputerze, który swego rodzaju mini-warsztat w małym pojemniku. Taka mięsa warsztat już został zaprojektowany z uwzględnieniem wymagań sanitarno-epidemiologicznych usług. Wynajem działka, przesuń do моноблоку niezbędne instalacje. Takie rozwiązanie w największym stopniu nadaje się do wsi.
4
Kup lub wziąć w leasing sprzęt do mięsnego produkcyjnej. Chłodziarka z optymalnym pojemności 6 metrów sześciennych. m powinna być obliczona na tygodniowy zapas surowców. Trzeba także pojemniki do przechowywania i przetwarzania produktów mięsnych, narzędzia do obróbki mięsa i innego sprzętu, w tym stoły rozbiorowe.
5
Zatrudnij personel personel: technologa, rzeźników do rozbioru tusz i wykrawania mięsa, księgowego, spedytora, pomocniczych robotników. Skład pracowników może być inny i jest ustalana z uwzględnieniem skali produkcji. Należy zapewnić połączenie funkcji pracy tam, gdzie jest to możliwe.
6
Należy ująć umowy na dostawę surowca. Dla małej produkcji mięsnej bardziej opłaca się mieć do czynienia z kilkoma indywidualnymi lub gospodarstw. Należy również obowiązkową kontrolę zakupionych produktów sanitarnych lekarzem lub weterynaryjno-sanitarnej laboratorium rynku. Teraz twój mięsa warsztat może rozpocząć pracę.