Jak gotować kisiel z owsa
Bogaty kompleks witaminowo-mineralny i skład aminokwasów owsa czynią go jednym z najbardziej przydatnych produktów, który powinien koniecznie wejść w menu osób dbających o swoje zdrowie. Płatki „Hercules”, wykonane z пропаренного i расплющенного owsa, są sprzedawane w każdym sklepie spożywczym. Oprócz zwykłej kaszy z nich można również gotować zdrowe i pożywne kisiel.
Trzeba
- – 250 g płatków owsianych;
- – 1 litr serwatki;
- – sól i cukier do smaku;
- – chleb żytni;
- – żurawina;
- – borówka brusznica;
- – suszone owoce;
- – masło;
- – śmietana;
- – miód;
- – dżem;
- – mleko skondensowane;
- – gazę lub drobne sitko;
- – formy.
Instrukcja
Zamiast cukru budyń z płatków owsianych można dodać przetarte owoce (żurawina, borówki, jagody, truskawki) lub suszone owoce (śliwki, курагу, rodzynki).
Pozostały po процеживания болтушки ciasto można wykorzystać do przygotowania płatki owsiane ciastka. Oprócz tego można dodać ciasto na ciasto do naleśników lub zastąpić im zaczynem w przygotowaniu domowego chleba.
Płatki owsiane kisiel można przelać do formy, przeznaczone do pieczenia babeczek. Jest również wygodny w użyciu emaliowane miski i gliniane miski.