Jak gotować kisiel z owsa

Bogaty kompleks witaminowo-mineralny i skład aminokwasów owsa czynią go jednym z najbardziej przydatnych produktów, który powinien koniecznie wejść w menu osób dbających o swoje zdrowie. Płatki „Hercules”, wykonane z пропаренного i расплющенного owsa, są sprzedawane w każdym sklepie spożywczym. Oprócz zwykłej kaszy z nich można również gotować zdrowe i pożywne kisiel.

Trzeba

  • – 250 g płatków owsianych;
  • – 1 litr serwatki;
  • – sól i cukier do smaku;
  • – chleb żytni;
  • – żurawina;
  • – borówka brusznica;
  • – suszone owoce;
  • – masło;
  • – śmietana;
  • – miód;
  • – dżem;
  • – mleko skondensowane;
  • – gazę lub drobne sitko;
  • – formy.

Instrukcja

1
Przygotuj zacieru. Do tego wlać płatki owsiane serwatki mleka. Można ją kupić w mlecznych działach supermarketów. Ale najlepiej używać serum, powstały w wyniku gotowania domowego twarogu lub sera.
2
Umieść namoczone płatki owsiane w ciepłe miejsce. Po upływie doby na powierzchni cieczy powinny pojawić się małe pęcherzyki. Odcedzić zacieru przez drobne sito lub złożone w dwie warstwy gazy. Postaraj się dokładnie pokonywać cały płyn.
3
Wlać uzyskany płyn w garnku. Na życzenie dodać cukier i sól. Postawić garnek na najmniejszy ogień i poczekaj, aż jej zawartość zagotuje. Po wrzenia stale помешивайте kisiel, dopóki nie zgęstnieje. Gotowy kisiel z owsa musi zakupić konsystencję płynnego puree ziemniaczanego.
4
Chochla kisiel w formy, smarowanych masłem. Poczekaj, aż ostygnie, a następnie umieścić w lodówce. Po upływie 5-6 godzin вытряхните kisiel z formy, polać je śmietaną, miodem, dżemem, karmelowy syrop lub mleka skondensowanego i podać do stołu. Kisiel, gotowane bez cukru, można polać olejem słonecznikowym.
Porada
Aby proces fermentacji болтушки był bardziej aktywny, dodaj do niego kilka małych kromek chleba żytniego.

Zamiast cukru budyń z płatków owsianych można dodać przetarte owoce (żurawina, borówki, jagody, truskawki) lub suszone owoce (śliwki, курагу, rodzynki).

Pozostały po процеживания болтушки ciasto można wykorzystać do przygotowania płatki owsiane ciastka. Oprócz tego można dodać ciasto na ciasto do naleśników lub zastąpić im zaczynem w przygotowaniu domowego chleba.

Płatki owsiane kisiel można przelać do formy, przeznaczone do pieczenia babeczek. Jest również wygodny w użyciu emaliowane miski i gliniane miski.