Jak skomponować menu baru

Jeśli otworzysz własny bar, należy zwrócić szczególną uwagę na kompie menu. Musi ono odpowiadać alkoholu mapie i ценовому poziomu lokalu, nie być zbyt obszerne i różnić się od ofert konkurencyjnych barów i restauracji.

Instrukcja

1
Menu baru musi pasować do koncepcji lokalu i napoje, które w nim będą podawać. W tanim pubie piwnym zrób nacisk na tanich przekąski i kiełbaski, w статусном koktajl-barze rozszerzyć ofertę dań rybnych i owoców, a w irlandzkiej szkole włącz w menu steki i dania z grilla.
2
Nie rób menu jest zbyt obszerne. 50-60 tytułów – maksymalna objętość do baru-restauracji z dobrą kuchnią. Najwygodniejszy wariant wyglądu – cienka książka laminowane stronami. W papierowej wersji szybko przyjdzie w ruinę, a luksusowe skórzane foldery w barze wyglądają zbyt dużo mąki.
3
Otwiera menu lista dań lub napojów. Za nim idą zimne przekąski i sałatki, gorące przekąski, zupy, gorące dania z mięsa i ryb, przystawki i desery. W końcu umieść bezalkoholowe i napoje alkoholowe, papierosy i cygara. Dodatkową imponującą kartę w barze zwykle nie pisać.
4
Wybierając przekąski, pierwszeństwo tanim domowym opcji. Zamiast gotowych tartej lub orzechów proponuj czosnku grzankami własnej roboty, krokiety serowe, ziemniaków paluszki chlebowe i inne potrawy z minimalną cenę i dobrą marżą. Nie oszczędzaj na porcje – im więcej przekąski, tym więcej napojów zamówi gość. No a po napojów on zgłodnieje i będzie zmuszony kupić ciepłe danie.
5
Włącz w menu dania z różnych kategorii cenowych, nie wychodząc z ramek określonej koncepcji. Nie warto wprowadzać na listę potraw tani brasserie pyszne ryby lub potrawy z dziczyzny. Wymień jej białej ryby w cieście i kurczakiem. W drogim lokalu nie podawać parówki супермаркетного poziomu, włącz w menu domowe kiełbaski z prywatnej wędzarni.
6
Większość gości barów wolą mięso. Jednak nie zapomnij o вегетарианцах, siedzących na diecie dziewczynach, miłośników kawy i deserów. Opracuj kilka sytych dań warzywnych: gulasz, ziemniaki, warzywa z grilla, oryginalne frytki i sałatki. W sekcji deserów włącz lody, dwa-trzy dania z owoców i czekolady. Sekcja kawy i herbaty powinien obejmować cztery-pięć najbardziej popularnych pozycji.
7
Zdecyduj, czy będziesz oferować specjalne lunch menu. Można go wydrukować na oddzielnym arkuszu, który jest osadzony w głównym menu tylko w godzinach dziennych. Biznes-lunch zazwyczaj zawiera trzy opcje przekąsek i dań gorących, jeden-dwa zupy, na życzenie napój lub deser. Lunch menu należy aktualizować raz na dwa-trzy miesiące.