Jak przygotować sałatkę z wątroby dorsza

Wątroba dorsza – jeden z najbardziej smaczne, składników odżywczych, korzystnych dla zdrowia i urody produktów. Dzięki wysokiej zawartości witamin A i D, wapnia, jodu, cynku, potasu, fosforu, jego spożywanie korzystnie wpływa na stan twojego serca, naczyń krwionośnych, stawów i układu nerwowego.

Trzeba

    • Do przepisu nr 1:
    • 1 bank wątroby dorsza (250 g);
    • 300 g świeżych pomidorów;
    • 300 g świeżych ogórków;
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego;
    • koperek i natka pietruszki;
    • sałata;
    • sól do smaku.
    • Do przepisu nr 2:
    • 1 bank wątroby dorsza (250 g);
    • 1 puszka zielonego groszku (150 g);
    • 200 g ziemniaków;
    • 100 g cebuli;
    • 2 jajka;
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego;
    • 1 cytryna;
    • sól
    • pieprz do smaku.
    • Do przepisu nr 3:
    • 1 bank wątroby dorsza (250 g);
    • 3 jajka;
    • 300 g świeżych ogórków;
    • 100 g jabłek (słodko-kwaśne);
    • 100 g żółtego sera;
    • szczypiorek;
    • koperek.

Instrukcja

1
Przepis nr 1. Warzywa i zioła umyć starannie pod bieżącą wodą. Rozłożyć liście sałaty, koperek i natka pietruszki na bawełnianej ręcznik do wyschnięcia. Pokroić na małe kawałki pomidory i ogórki. Otwórz wątroby dorsza i spuścić z niej olej. Po czym, tak samo jak i warzywa, pokroić w cienkie plasterki. Drobno posiekać koperek i natka pietruszki. Weź głębokiej miski i wymieszać w niej warzywa, wątroba i większość zieleni. Uzupełnianie oleju słonecznikowego, sól i dokładnie wymieszać. Na wielkie danie ładnie rozłożyć zielone liście sałaty i ułożyć na nich z góry przygotowaną sałatkę z warzyw i wątroby dorsza. Udekoruj pozostałą natką i podawać do stołu.
2
Przepis nr 2. Warzywa obrać i umyć pod bieżącą wodą. Ziemniaki ugotować do miękkości, ostudzić do temperatury pokojowej i pokroić w małe kostki. Cebulę drobno posiekaj. Wyjąć z puszki wątroby dorsza i pokrój ją w kostkę. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Po czym obrać i oddzielić białka od żółtek. W przygotowanej misce umieść pokrojone warzywa i wątrobę, раскрошите żółtka. Dodaj zielony groszek i wymieszać. Polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Białka drobno posiekać i posypać nimi z góry gotową sałatkę, udekoruj plasterki cytryny.
3
Przepis nr 3. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Otwórz słoik z wątroby dorsza i spuścić z niej część oleju, ale nie wylewać. Przełożyć wątrobę w тарелочку i dokładnie rozgnieść widelcem. Jabłko umyć, usunąć rdzeń i cienką warstwą wyciąć z niego skórę. Pokroić go w drobną kostkę. Wyczyść jajka, oddzielić białka od żółtek. Żółtka wraz z ser zetrzeć na drobnej tarce, a białka покрошите. Pod bieżącą wodą, umyć ogórki i pokroić w małe kostkę. Osobno posiekaj cebulę i zioła. W głębokiej misce połącz razem wątroby dorsza, ser, żółtka i wymieszać do jednorodnej masy. Dodać białka, jabłko, ogórki, cebulę i wymieszać. Spróbuj koniecznie sałatka. Jeśli smakuje wam wydawać суховатым, dodać do niego wcześniej слитое z wątroby dorsza olej, wymieszać. Przełożyć wszystko do salaterki i udekorować na wierzchu natką, podawać do stołu.