Jak przygotować naleśniki gryczane

Mimo, że kasza gryczana dla wielu obcokrajowców jest egzotyczne danie, gryczane naleśniki znają i kochają na całym świecie. Nazywa się je галетти lub бретонскими naleśnikami we Francji, плоэ w Kanadzie i боукете w Belgii. Gryczane naleśniki – lekkie i koronki, z lekkim grzybowym smaku. Ich serwuje zarówno ze słodkimi, jak i mięsnych, rybnych i roślinnych dodatkami.

Trzeba

    • 2 szklanki mleka;
    • 1 łyżka cukru;
    • 1/4 łyżeczki soli;
    • 3 łyżki masła;
    • 1/2 szklanki mąki gryczanej;
    • 3/4 szklanki mąki pszennej;
    • 3 kurzych jaj.

Instrukcja

1
Gryczane naleśniki uzyskuje koronkowymi i płucami, jeśli przygotować ciasto wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
2
Podgrzać mleko i jajka do temperatury pokojowej. Przesiać razem kaszę gryczaną i mąkę pszenną, dodać cukier i sól. Trzepaczka do lekkiej pianki jajka z mlekiem, wymieszać je z mąką i ponownie ubić mikserem. Odłóż do lodówki.
3
Za godzinę do gotowania wyjąć блинное ciasto z lodówki, niech się trochę nagrzeje.
4
Weź 16-29 сантиметровую naleśniki patelnię i pozostawić ją. Kawałek masła wrzuć na patelnię i przetrzeć jej powierzchnię papierowym ręcznikiem.
5
Przed tym, jak usuwać блинное ciasto na patelnię, za każdym razem mieszać je łyżką, tak jak mąka opada na dno.
6
Wygarnij około ? поварешки testu, weź w drugą patelnię i wlać na nią, obracając patelni tak, aby ciasto rozprowadzić po całej śluzówce powierzchni równą, cienką warstwą. Patelnia nie powinna być ani gorąca, ani letnią. Ciasto na nią musi „złapać”, ale nie od razu.
7
Włóż patelnię na kuchence. Po około minucie specjalnej szpatułki podważ cholera i odwróć na drugą stronę. Usmażyć naleśnika jeszcze około 30 sekund, a następnie szpatułką przełożyć go na talerz. Wygarnij kolejną porcję ciasta i powtórzyć procedurę.
8
Naleśniki serwowane jest ciepłe, więc jeśli przygotowywali dużą porcję i zdążyli ochłonąć, to przykryć stos naleśników folią aluminiową i umieścić na kilka minut w rozgrzanym do 120оС piekarnika.
9
Można zawinąć w gryczane naleśniki farsz i skręcając je słomką lub składając kwadratem, jak to jest przyjęte w Бретони, zapiec pod kremowym lub śmietanowym. Podawać галетти lepiej z jabłkowym cydru.
Należy zwrócić uwagę
We współczesnej Francji popularny przepis гречневых sucharów na piwie zamiast mleka z cynamonem, wanilią i rumem.

Porada
Gryczane naleśniki można przechowywać 2-3 dni, rozgrzewa przed użyciem. Również można je zamrozić, owijając w folię.