Jak oddzielić sól od cukru
Podczas mieszania soli książka kucharska z cukrem okazuje сыпучая mieszanina, w której nie można wyróżnić, gdzie jedno, a gdzie drugie substancja. Proces separacji elementów, wchodzących w skład jednorodnej mieszaniny, opiera się na ich krystalizacji. Więc i podzielić je można tylko metodami chemicznymi.
Trzeba
- – спиртовка ze statywem;
- – filtr;
- – porcelanowa pojemność.
Instrukcja
1
Aby wyróżnić sól z mieszanki przygotować roztwór wodny. Mówiąc prościej, rozpuścić sole-cukier wymieszać w wodzie. Trzeba ją natychmiast przepuścić przez filtr, aby usunąć wszystkie zanieczyszczenia, nierozpuszczalne w wodzie.
2
Następny etap – otrzymany roztwór wlać do filiżanki, najlepiej porcelanowe, ponieważ jest chemicznie obojętna.
3
Następnie umieść filiżankę na pierścień statywu i zacznij podgrzewać jej dno za pomocą спиртовки. W ten sposób można osiągnąć parowania wody i zmniejszenie objętości roztworu.
4
W miarę odparowywania wody roztwór staje się bardziej skoncentrowany, trzeba w tym momencie być bardzo uważni. Jak tylko stężenie będzie optymalne, na ściankach filiżanki zaczną pojawiać się kryształki – będzie to sól w czystej postaci.
5
Wraz z pojawieniem się kryształów grzanie trzeba przerwać, a roztwór schłodzić. Jak tylko to zrobisz, sól też ochłodzi się i krystalizuje. Teraz weź filtr i oddzielić kryształy soli z roztworu.
6
Teraz zajmijcie się cukrem. On pozostał w filiżance, rozpuszcza się w wodzie – swoisty syrop. Przefiltruj go dokładnie – na filtrze pozostaną kryształy soli, a cukier utrzyma się w roztworze wodnym. Można go używać jako dodatek do herbaty lub do pieczenia – nie będzie w nim soli.
7
Jeśli cukier nie jest potrzebny, a twoim celem – dostać soli można rozpuścić mieszanka cukru i soli w alkoholu (etanolu). Weź 100 ml etanolu, umieść tam mieszanki i dokładnie wymieszać. Cechą alkoholu w tym, że on nie rozpuszcza sól – pozostanie na powierzchni.
8
Za pomocą filtra odcedzić roztwór – cała sól ich mieszaniny pozostanie na filtrze. Osusz ją i użyć zgodnie z przeznaczeniem.
Należy zwrócić uwagę
Ważne jest, aby pamiętać, że nie można całkowicie выпаривать wody, inaczej cukier też krystalizuje.